Monday, 25 January 2016

AGAMA TIDAK BOLEH DIPERSOALKAN

Saya membesar dengan satu statement ni yang saya belajar daripada masyarakat sekeliling,


"Philosophy is 'questions that may never be answered' and religion is 'answers that must not be questioned' "


Saya membesar dan diajar daripada kecil untuk tidak mempersoalkan agama saya. Padahal statement ni dicipta oleh ahli falsafah Barat, but it seems that masyarakat Melayu juga begitu. Jangan persoalkan agama, katanya.


But what if someone is born Christian, Buddhist, Catholic, Hindu and was told not to question their religion? Will it be harder for them to convert to Islam?


Kita dilahirkan dalam Islam, which most people that are born Muslims believe that "we are on the safe spot, so we don't have to question our religion. however non-Muslims have to, as to help themselves convert to Islam". Are you sure you don't have to?


Or are you sure you have to?


I don't know, but as for me, I believe that questioning my religion is essential to strengthen my faith in Islam. Sebab saya percaya keyakinan ni ada dua jenis: yakin secara mengkhinzir buta & yakin secara berpengetahuan.


Orang yang yakin secara mengkhinzir buta ni, mereka percaya bahawa kalau kita persoalkan sesuatu, bermakna kita tak yakin dengan benda tu. Biar je walaupun kita taktahu, tapi kita kena yakin! Meragu-ragukan sesuatu bermakna kurang yakin.


Orang yang yakin secara berpengetahuan ni percaya bahawa semakin kita persoalkan sesuatu, bermakna kita sedang mencari jawapan untuk meyakinkan diri. Maksudnya dia tahu apa yang dia buat, dan dia ada jawapan sekiranya orang bertanya apa yang dia buat. First first dia tak yakin sebab taktahu, so bila dia dah tahu maka dia yakin.


Saya pegang prinsip yakin secara berpengetahuan. Kita persoalkan sesuatu untuk mencari jawapan, sebab sebagai manusia kita sentiasa ada sense of curiosity, sense of doubt etc. Kita dikurniakan akal, saya percaya Allah beri kita akal untuk menilai sesuatu, baik atau buruk. 


Saya membesar dalam masyarakat yang melarang saya untuk mempersoalkan agama saya, therefore I can't really express my doubt and curiosity. Kawan-kawan saya kebanyakannya akan label saya 'rosak akidah' bila saya tanya mereka soalan tentang bukti kebenaran Islam. They don't know how to answer, so they told me, "takyah persoalkan, nanti rosak akidah". How can you say your akidah is strong when you yourself cannot answer questions on your own religion?


Sebab kita lahir-lahir dah Islam, that doesn't mean you don't have to question your religion. Some ustaz/ustazah I know would always tell me "some things are better left unquestioned or wallahua'lam". Yes, I do agree on that but not religion. Religion should be questioned. What if we were born non-Muslim, should we not question our religion?


Mempersoalkan agama tu bagi saya penting, tapi cara kita persoalkan tu lagi penting. Positively thinking, ustaz ustazah kita mungkin taknak kita menyimpang dari ajaran Islam, mungkin kita belum bersedia untuk persoalkan agama kita. Tapi bila dah mencapai tahap dewasa, tahap boleh buat keputusan secara matang, kita kena persoalkan agama kita. Persoalkan al-quran dan kebenarannya, supaya kita jadi manusia yang bukan hanya mempercayai al-quran tetapi juga mengamalkan ajarannya. Contohnya al-quran mewajibkan kita menutup aurat. Tapi sebab kita tak tahu kenapa, jadi kita pun pandang enteng pada perintah tersebut. Sebaliknya, kalau kita question "Why do we have to cover our aurat?" we might get the answers and rasa lebih bertanggungjawab untuk menutup aurat, sebab kita sendiri dah tahu sebabnya.


But at the end of the day, most of us are afraid to question our beliefs, because we were taught not to question beyond what people can answer, right? 


And so, I believe that questioning your faith is essential, as long as you have a strong base in your beliefs, and you know where are you leading to, so that you won't go astray. Insya Allah


This topic might be too heavy, but this is just a POV from an 18-year old, I might re-discuss this in the future :) 



Assalamualaikum and have a good day!

2 comments:

  1. Assalammualaikum hafiz :) tahniah atas keputusan SPM awak. Semoga awak menjadi contoh kepada pelajar islam yang lain :)) saya ada satu request , if you dont mind , boleh awak share cara study tips awak ? :)

    ReplyDelete
  2. Lepas baca "Nikmat mana yg mahuku dustakn", akuu pindah lg baca yg lain .And aku sedar, ayat yang terpancul dari idea kau lebih matang dari usia kau . You will be a good writer . Btw, kudos result SPM .

    ReplyDelete