Thursday, 31 December 2015

7 Reasons why I'm in love with Palestine


Assalamualaikum everyone! 



Alhamdulillah I visited Palestine last month! Serious best gilaaaa, I wanna travel there again 😩 So as the title says, here are 7 reasons why I love Palestine:-





1. Food 😍

Yes, semua gemoqs akan focus kat sini dulu, ni paling penting. Palestinian food is a bit different from typical Saudi Arabian food, especially the bread. Sebab aku ni penggemar no 1 roti, so aku sangat spesifik bab roti hehe. And my favourite would be veggie kibbeh balls weeee sedap gila! 




2. Palestinian people

Palestinians are very polite no shit. Sangat berbeza dengan stereotype orang Arab yang kita selalu label kasar and rude. Kalau lepas solat tu diorang akan senyum and tegur kita, sembang dengan kita. Kalau pedestrians nak cross the road, diorang akan berhentikan kereta serta-merta. Diorang memang tak bagi kalau kita nak suruh diorang jalan dulu. No way, diorang sangat prioritize pedestrians. Um, are these things happening in Malaysia? Zzzzz tettttt. Generally Palestinians are polite, except for a group of stray kids in Hebron. Hebron is a hot spot, sangat terkenal dengan serangan tentera zionis. Mungkin sebab budak budak ni dah membesar dengan bom, letupan, kekasaran, pembunuhan, and they became very aggresive. Sedih sangat tengok diorang.




3. CAMEL RIDE!

                             
Lol.


Camel ride ni serious best haha walaupun sekejap je sebab nak cepat. Kalau kat Jabal Rahmah pun boleh rasa naik unta tapi unta dia semua kecik kecik, yang aku naik ni serious best wehhh besaq bakhang, view pun lawa.




4. Historical sites 

Ni adalah antara sebab utama kenapa aku nak sangat visit Palestine. Tempat ni dikenali sebagai bumi anbiyaa' dan as a muslim kita semua dah berulang kali dengar cerita para nabi dari kecik lagi.
So bila dapat pergi sendiri tempat tempat yang kita pernah tahu ceritanya memang 5 bintang aku kasi!




5. Panorama 

Palestine sangat cantik, with all the historical buildings and Masjidil Aqsa itself. If you were to visit Palestine, you'll experience a different view, much more like Islamic history kind of view, and it looks beautifully ancient. 




6. Jeel Al Amal



This is the name of the orphanage house we visited during our trip. I enjoyed spending time with the kids, haha sampai macam taknak balik dah. Though they are unlucky; ada yang parents dah meninggal, ada yang parents masuk penjara, ada yang experience domestic violence, yet they are always so cheerful. Aku ni memang suka main dengan budak budak, tambah lagi diorang ni semua playful and bila aku ajak sembang, semua anticipated seratus peratus. Ahhhh rindu diorang semua.




7. Rewards

Sebagai seorang muslim salah satu tujuan hidup kita iaitu untuk mendapat ganjaran pahala. Rasulullah pernah bersabda dalam satu hadisnya yang bermaksud menjanjikan ganjaran sebanyak 500kali ganda jika kita menunaikan solat di Masjidil Aqsa berbanding di masjid-masjid lain. Read: masjid-masjid lain. Kalau di masjid-masjid lain darjatnya 27 kali ganda, di Masjid Al Aqsa 500 kali ganda berbanding masjid-masjid yang lain masya Allah berlipat-lipat ganda ganjaran yang dijanjikan Allah. Isn't that wonderful?



Yes, Palestine is that wonderful.




Next Post: Palestine Part 2





No comments:

Post a Comment